Słoneczna, słodka Italia – jakie włoskie słodycze zachwycą smakosza?

Kuchnia włoska kojarzona jest przez nas głównie z wytrawnymi potrawami – pizza, makarony na tysiąc sposobów, owoce morza i sery to jednak nie wszystko co ma do zaoferowania! Mieszkańcy Italii kochają dobrze zjeść nie tylko na słono, ale i na słodko. Jakie typowe włoskie słodycze doskonale zwieńczą każdą ucztę we włoskim stylu? Czytaj dalej!

Cantuccinitypowe włoskie słodycze

Toskańskie ciastka cantuccini to chyba najsłynniejsi przedstawiciele deserowej oferty kuchni włoskiej. To właśnie Toskania jest ojczyzną tych niepozornych, migdałowych ciasteczek. Nazywa się je również biscotti di Prato – ,,ciasteczkami z Prato”, bo to dokładnie z tego miasteczka w pobliżu Florencji mają pochodzić. Prawdziwe cantuccini od 150 lat rzemieślniczo wytwarza mieszkająca tam rodzina stojąca za firmą Deseo – ich wypieki dostaniemy w sklepach internetowych z włoskimi produktami spożywczymi. 

Cantuccini to niewielkie, skromnie wyglądające ciasteczka z migdałami. Są twarde, najlepiej więc kosztować ich po zamoczeniu w kawie, herbacie a nawet winie. Warto postawić włoskie cantucci na stole gdy spodziewamy się wizyty gości – na pewno im posmakują, zwłaszcza jeśli do cantuccini podamy aromatyczną, najwyższej klasy kawę, najlepiej również pochodzącą prosto ze słonecznej Italii!

Gorzka słodycz, czyli ciasteczka włoskie amaretti

Czy deser może być gorzki w smaku? Okazuje się że tak i to wcale nie z powodu potrzymania go zbyt długo w piekarniku!

To małe, popękane ciasteczka pieczone bez mąki spotykamy głównie na północy Włoch. Zaistniały już w XVII wieku, nie jest jednak jasne skąd dokładnie pochodzą. Wyróżniamy ciasteczka włoskie amaretti miękkie i twarde – na oba warianty natkniemy się odwiedzając różne regiony Italii. Które są oryginalne? Nie wiadomo! 

Podobnie jak opisywane wyżej cantucci, ciasteczka włoskie amaretti bazują na migdałach. Nie są to jednak tylko słodkie migdały jak u poprzedników, ale jądra pestek moreli, cechujące się właśnie gorzkim smakiem. Dlatego właśnie te typowe włoskie słodycze spożywa się zawsze w towarzystwie słodkich alkoholi bądź jako dodatek do deserów, przełamujący nieco jednolity smak.

Jedząc ciasteczka włoskie amaretti trzeba jednak uważać, nie tylko z racji kaloryczności czy częstego wzbogacania smaku popularnym likierem amaretto. W jądrach pestek moreli, czyli gorzkich migdałach, znajduje się amigdalina, w większej ilości będąca trucizną! Od jedzenia ciasteczek nic nam się nie stanie, ale z powodu amigdaliny gorzkie migdały bardzo ciężko kupić. Jeśli ktoś chce przygotować ciasteczka włoskie amaretti samodzielnie, mimo prostego przepisu ma utrudnione zadanie. Może to i lepiej? Lepiej zakupić bezpieczne, pyszne ciacha w sklepie z włoskimi produktami!

Colomba Di Pasqua czyli.. babka wielkanocna!

Jako wielkanocne ciasto o nasze serca co roku rywalizują mazurki oraz babki. Włosi wybrali babkę! Ciasto drożdżowe przygotowywane na nadchodzącą Niedzielę WIelkanocną formuje się na kształt gołębicy, wzbogaca skórką z cytrusów, dekoruje perlistym cukrem i migdałami, a potem próbuje powstrzymać od natychmiastowego pochłonięcia przysmaku. To stosunkowo młode danie, mające swój początek w latach 30 XX wieku. Skradło serca Włochów do tego stopnia, że dzisiaj jest naczelnym kulinarnym symbolem Wielkanocy. Polacy z pewnością nie są tym zdziwieni!

Kształt gołębicy nawiązuje rzecz jasna do symboliki biblijnej, ale Colomba Di Pasqua z powodzeniem można przygotować także jako zwykłą babkę czy po prostu płaskie ciasto drożdżowe. Dostaniemy tę pyszność również w sklepie oferującym typowe włoskie słodycze i to właśnie takiej, prawdziwej babki najlepiej posmakować na pierwszy raz!.

Kuchnia włoska skrywa wiele pysznych receptur, także nieco niestandardowych! Słodziutkie cantuccini, przełamane goryczą ciasteczka włoskie amaretti, swojska Colomba di Pasqua – to wszystko znajdziesz na wyciągnięcie ręki w internetowym sklepie. To jak, co dzisiaj na deser?